dimarts, 31 de juliol del 2012

2ma.es


"El cicle dels materials"
Segons Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, hi ha diferents maneres d'enfocar la prevenció de residus: la reducció de la brossa que es genera, o la reutilització de productes. Aquesta última manera "promou la cultura de la reparació d'aparells per allargar-ne la vida útil i treure'n tot el profit abans que esdevinguin residus. L'objectiu és aconseguir variar la cultura d'usar i llençar i canviar els hàbits de consum". 



Aquesta setmana visitem una botiga vilanovina ubicada al Nucli Antic que té per nom 2ma.es, i està especialitzada en compravenda d'objectes de segona mà, i que respon a una de les línies de sensibilització ambiental i de prevenció de residus, i és, la reutilització i compravenda de productes. Parlem amb en Jordi, al cap davant d'aquesta botiga i qui ha engegat aquest negoci el març del 2012. Ja feia molts any que tenia pensat obrir una botiga de 2a mà, tot i que especialitzada en puericultura, ja que ens comenta que els objectes i complements d'infants es reutilitzen poc. En un principi aquesta botiga ha començat amb objectes més quotidians, de primera necessitat. En els darrers mesos ha anat augmentat la diversitat d’estoc i hi podrem trobar diversitat d'equipaments per la llar: des de mobles a aparells electrodomèstics.




El procés de recollida de material i distribució de la botiga de 2ma.es és el següent: primer es mira l’estat de l’objecte de segona mà que arriba, i si està ben cuidat i necessita una mica de reparació es negocia un preu entre el propietari de l’objecte i la botiga. Pel que fa als objectes en molt mal estat, i que per tant necessiten força dedicació, poques vegades els reben ja que no surt a compte: "suposa masses recursos en la restauració i condicionament de l’objecte en mal estat". En relació a això ens comenta que algunes persones tenen l'apreciació que en una botiga de segona mà s'accepta qualsevol objecte que ja no s'utilitza. Matisa que no és així, s'accepten aquells objectes que estan en bon estat i encara tenen un possible ús per a terceres persones. Es treballa amb material ben conservat i que pugui ser accessible al client.



En la botiga de 2ma.es ens podrem trobar una mica de tot: mobles; objectes de puericultura; articles d'esport; aparells de televisió, so i elèctrics; ferreteria; cristall, i varis. Pel que fa mobles hi ha tauletes de nit, armaris, llits o prestatgeries. Si teniu menuts a casa, podreu trobar varis objectes de puericultura com seients elevadors pel cotxe, bicicletes adaptades per infants, cotxets, trones o seients adaptats per bicicletes. De l'oferta d'objectes d'esport, ens trobarem bicicletes per adults, patins en línia, una diana electrònica o una màquina vibratòria. Pel que fa als objectes de TV-so, una pantalla d'ordinador, cadenes de música, aparells TDT, o altaveus de música. Si se'ns ha esgavellat algun aparell elèctric de la llar, a la botiga de 2ma.es ens podem trobar un flex halógen telescòpic per l'estudi, làmpades, una impressores, telèfons fixes o inalàmbrics, un forn o un microones. 



Dels objectes de ferreteria hi trobarem baguls de metall per eines vàries o un banc de treball. Pel que fa als objectes varis hi ha des d'una maleta de viatge, objectes de decoració per la llar com quadres, figures, teteres, coberteries, o una jaqueta de moto amb reforços. Val a dir que hi trobareu un prestatge ple de llibres. Si teniu algun llibre que ja no llegiu podeu intercanviar-lo per un que es trobi al prestatge de la botiga de 2ma.es. Si voleu veure part de l'estoc d'aquesta botiga podeu consultar al web 2ma.es



En aquest format d’entendre i d’assumir el consum, cada vegada s'afegeixen més venedors/es i compradors/es. I es que abans de que molts dels nostres objectes quotidians i de la llar en bon estat acabin a les escombraries, que millor que fomentar la seva reutilització a terceres persones que en trauran profit ? En Jordi ens comenta que porta forces anys sensibilitzat amb temàtiques del medi ambient i social. A més, en el seu temps lliure la restauració és un hobbie: “arreglar les coses, recuperar-les, té per mi molt valor simbòlic, ja que recuperes records a través del valor sentimental que se li pot donar a un objecte”. Per ell té més importància respondre a la filosofia del reciclatge que fer negoci, sempre tenint en compte que s’han de treure beneficis per sobreviure i mantenir la botiga. Una cosa és el reaprofitament de les coses i una altre és “abusar” i treure massa de lo que hi ha. En relació a això ens comenta que es donen casos de botigues de segona mà que treuen un profit econòmic desorbitat de l’objecte que venen, trancant amb la filosofia de que una botiga de segona mà té com objectiu el reciclatge d’objectes i no l'especulació amb aquests.



Una de les singularitats de la botiga de 2ma.es és el tracte amb els clients. A vegades, darrere d’una persona que ve a buscar objectes de segona mà, hi ha una de les moltes històries d’algú que s’ha vist afectat per la crisis i que ha perdut la feina. I no només qui compra, sinó qui es veu obligat a vendre objectes de molt valor. És per això que a vegades és necessari crear un vincle amb els clients i saber escoltar. No es tracta només d'una relació mercantil en la que compra i es venen objectes, sinó de la necessitat de sensibilitzar-se amb els clients, i propietaris dels objectes, ja que es pot trobar amb algú que es vegi obligat a vendre un objecte no per plaer, sinó per necessitat.


En Jordi ens explica que a més de persones de Vilanova i la Geltrú li ve gent de diferents indrets geogràfics: des d’Extremadura a la Rioja, i sobretot molts turistes. Solen ser persones que estan de pas al municipi i molts d'ells/elles són una demanda estable d’establiments especialitzats en objectes de segona mà. En altres països europeus la reutilització d'objectes és una pràctica molt més habitual i respectada que a casa nostre, no obstant, cada vegada més la gent d'aquí llença menys els objectes i els reaprofita. Amb el pretex de la crisis estan en auge nous hàbits de consum com aquest. Ens comenta que la majoria de clients que venen es per adquirir equipament per un pis de lloguer, per la segona residència, o aquelles persones que tenen recursos econòmics escassos. Val a dir que, amb la crisi socioeconòmica actual, aquests establiments estan en auge, malgrat que ms enllà de la necessitat d’estalvi de consum, hi ha una filosofia de la reutilització que posa en pràctica la filosofia 3R: reutilitzar, reaprofitar i reciclar. ("Botigues de segona mà".Butlleti e-Comerç. Diputació de Barcelona, gener 2012)

Pel que fa el dia a dia d’una botiga de segona mà, ens comenta que la singularitat ve donada perquè constantment has de negociar: tant amb els clients com amb els venedors d’objectes. Hi ha una tasca intrínseca en aquest tipus de negoci, i és fer entendre a les persones que un objecte que ha tingut una vida útil de molts anys no es pot vendre com un objecte nou. Se li ha donat un ús i s’ha amortitzat una part important del seu cost i valor inicial, tot i estar ben conservat. És per això que s’ha de pactar un preu que sigui ho més acotat i lleial a l’ús donat. Pel que fa als objectes relativament nous i molt poc utilitzats, el preu és més fidel al de l’origen. Val a dir que els objectes electrònics o electrodomèstics que volguem adquir a la botiga de 2ma.es tenen una mínima garantia d’una o dues setmanes per comprovar el seu estat. En el cas que sigui defectuós es fa efectiu el seu retorn. Un valor afegit de la botiga de 2mà.es és que, per aquelles persones que tenen objectes de segona mà i els volen revendre, en Jordi es desplaça in situ a casa seva per valorar el possible ús de l'objecte i negociar un preu d'acord mutu.






La botiga de 2ma. es està al C/ Sant Roc, 6
Telf: 938141046
L'horari és de dilluns a dissabte de 10 a 13 hores
i de 17 a 20 hores.
http://www.2ma.es/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada