EQUIPAMENTS AL BARRI

La zona del nucli antic a més de ser una part de la Vilanova Vella és una zona que es reaviva amb els recursos i equipaments dels quals disposa. No és únicament una zona on residir, sinó també un espai que convida a passejar per la riquesa arquitectònica i històrica de molts dels edificis que hi ha, a més dels recursos existents a la zona, com són béns públics socio-sanitaris, educatius i de formació,  i equipaments esportius. A continuació, es presenta un breu llistat amb els recursos localitzats al Nucli Antic de Vilanova i la Geltrú:


Equipaments d’educació i formació


Fotografia cedida per l'EMAID
Centre públic fundat el 1969 on s’imparteixen cursos d’Art i Oficis en les següents especialitats: disseny gràfic, decoració, moda, esmalts sobre metall i pintura mural i ceràmica. La formació que s’imparteix va des de cicles formatius de grau mig, grau superior i ofertes de cursos monogràfics sense titulació. Disposa d’equipaments propis de tallers especialitzats, aules amb noves tecnologies i biblioteca.
  


Centre públic on s’imparteix formació musical diversa.
La oferta de cursos va des de la iniciació a la música, diferents graus i nivells de formació musical,
cursos de música activa, coral infantil, formacions instrumentals, entre d’altres.

Les titulacions homologades que hi ha al centre són de grau mitjà i grau superior.



Equipaments esportius

Pavelló Municipal d’Esports
Espai públic amb equipaments com la pista poliesportiva interior, la pista poliesportiva exterior, la sala del mur d’escalada artificial Rocòdrom, el gimnàs gran i la sala de tennis taula. Es duen a terme activitats esportives com el hoquei, futbol sala, esport adaptat per ús escolar, i esporàdicament, bàsquet i handbol. 




En són entitats usuàries el Club Esportiu Alfa, el Club Patí Vilanova, la Lliga de Futbol Sala Ciutat     de Vilanova,  la Fundació     UEBV, l’AE Talaia, i el Club Tennis Taula Vilanova.


                                                                   


El rocòdrom és un mur construït per practicar l' escalada esportiva. Està situat a l'interior del Pavelló Municipal de la plaça de les Casernes. El mur està gestionat per l’Agrupació excursionista Talaia. 







Equipaments socials i sanitaris


Dispositiu del Consorci Sanitari del Garraf. És un entre sanitari fundat per la Fundació Hospital Comarcal de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú, institució benefico privada que consta inscrita en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 80. Els serveis ubicats a l’hospital són l’assistència mèdica i social a
l’assistència a domicili, un centre de dia social, cirurgia major ambulatòria, consultes externes, convalescència,entre molts altres. A més, també compta d’un centre de rehabilitació que ofereix servei de fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia.




El Consorci de Serveis a les Persones de Vilanova i la Geltrú, conjuntament amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la fundació hospital comarcal de sant Antoni Abat, i posteriorment, la Universitat Politècnica de Catalunya.      

L’objectiu comú és promoure l’autonomia personal de les persones amb dependència des d’una perspectiva integral  a través de l’atenció de les necessitats de les persones en l’àmbit social i de la salut. La plataforma de serveis és la integració en un mateix espai físic de diferents serveis socials i d’atenció a la dependència en la que hi treballa un equip d’atenció a la dependència unificant professionals i actuacions de l’àmbit social i sanitari.

      • Centre d’Atenció i seguiment de les Drogodependències –CAS-
      • Centre de dia Masbau
      • Centre de Salut Mental Garraf –CSMA-
      • Centre de salut mental infantil i juvenil –CSMIJ-

Imatges de la Plataforma Multiserveis al Flickr de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.



Equipaments culturals


Antany s’hi ubicava l’antic teatre “Salón Marfil” i progressivament va ser utilitzat com a sala de ball. S’han anat produint algunes millores a l’edifici al llarg del segle XIX i XX. El 2007 s’acaben les remodelacions físiques que han donat lloc a l’espai actual com amb nom La Sala, que acull diferents espais d’exposicions on es mostra la programació d’arts visuals contemporànies de Vilanova i la Geltrú, amb la finalitat de difondre l’art, promoure els artistes i els diferents moviments artístics contemporanis. Paral·lelament es proposa una oferta educativa i pedagògica a través de les activitats, visites i tallers que complementi les exposicions. S’hi acullen propostes de diferents característiques en els diversos espais com són la sala de voltes, la sala de les columnes, la sala oberta, i els tallers.



Museu Romàntic Can Papiol

A mesura que passegem pel carrer major i ens apropem a la plaça de la Diputació ens trobem una casa de la noblesa d’antany que mostra l’estètica d’una època, i amaga darrere els seus murs la vida social i costums d’una classe social benestant.
El museu romàntic Can Papiol és una casa senyorial de la burgesia catalana construïda pel polític conservador  Francesc Papiol entre el segle XVIII i XIX.  L’estil de l’edifici és neoclàssic i com a casa senyorial s’hi troben motius de decoració de l’època pintats sobre els murs. A la riquesa de l’edifici se li suma els exteriors, conformat per un jardí típic de l’època del romanticisme.
Actualment resta tancat degut a obres de sanejament i reestructuració que s’estan duent a terme des de l’any 2006.


Imatges del Museu Romàntic Can Papiol al Flickr de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Podeu seguir les novetats i esdeveniments a la pàgina de Facebook
Més informació.


L’Orfeó Vilanoví

Edifici amb estil arquitectònic modernista, on destaca la façana amb un esgrafiat amb el nom de l’entitat i motius florals, damunt del qual hi ha esculpit l’escut de Vilanova i la Geltrú. Com espai vilanoví ha esdevingut un local cultural i social molt actiu al llarg del segle XX. L'edifici va ser construït per Gaietà Miret i Raventós el 1910, i les obres van ser finançades per l’empresari i melòman Josep Ferrer Vidal I Soler per donar un espai a la coral de Vilanova i la Geltrú.  No s'ha de confondre l'espai de L'Orfeó amb l'entitat musical L'Orfeó Vilanoví. L'edifici de l'Orfeó era propietat de Ferrer Vidal, qui cedí el seu ús social a la Coral de Flonc (que respon actualment al nom de l'Orfeó Vilanoví). 


Posteriorment el local va estar inactiu durant una llarga temporada, fins que als anys 50 la Parróquia de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú en n'adquirí la propietat i activà l'espai amb diferents activitats. Actualment, LOrfeó acull com espai diferents activiats de caire social i cultural vinculades amb entitats de Vilanova i la Geltrú com són els assajos de la coral de L'Orfeó, activitats per gent gran dinamitzades per Compex i les activitats del PINA -ludoplaça- entre d'altres.


Arxiu parroquial de sant Antoni Abat
La ubicació d’un arxiu històric en una vila és part de la riquesa cultural i històrica local. Suposa un punt d’inflexió a nivell històric en quan a la recollida de dades demogràfiques i sanitàries, com per la mateixa font de dades recollides de manera exhaustiva i sistematitzada. Una delícia pels documentalistes. El caràcter obligatori dels registres parroquials va ser decretat amb el Concili de Trento, l’any 1553. El contingut d’aquests arxius són les dades demogràfiques –naixements, casaments i defuncions-; coneixement de l’estat de l’ús de la llengua; la incidència de la immigració, i dades sobre personal sanitari.



El nou auditori de 400 places d’aforament és un  projecte que està en construcció i s’ubica a la plaça de la moxiganga, entre els carrers d’Olesa de Bonesvalls i el carrer del Llimonet. Com a espai físic disposarà de magatzem, camerinos, despatxos i cafeteria.
Com a equipament municipal té com a finalitat ser un espai per la promoció i difusió musical que generi la ciutat, acullir la producció de música local i donar un lloc destacat en el panorama cultural i musical a Vilanova i la Geltrú. La seva concepció està estretament relacionada amb l’Escola i Conservatori Muncipal de Música, i donar un espai condicionat per assajar i emetre les audicions de cambra amb una major qualitat auditiva i d’infraestrctures.


Llocs de culte d’interès cultural

Parròquia de Sant Antoni Abat

La primera església parroquial de Vilanova es va construir entre el 1363 i 1400, substituint una capella romàntica. Ja era la parroquial de Vilanova abans que s’annexionés amb la Geltrú, que ja tenia el seu propi temple parroquial. La construcció de l’emblemàtic campanar va tenir lloc entre el 1672 i 1706 durant l’anomenat renaixement català.  L’estil de l’església parroquial és barroca, té planta basilical, amb tres neus i capelles entre els contraforts, prebisteri 
semicircular i deambulatori. Durant la guerra 
civil va resultat malmès i posteriorment es va restaurar.

Sota l’església parroquial de Sant Antoni s’amaguen alguns dels refugis antiaeris construïts a la vila durant la guerra civil.


Església de Sant Josep o els Josepets

Església d’estil barroc i antic convent carmelità construït entre al segle XVIII, entre el 1735 i 1748. Propietat de la Fundació de Snat Antoni Abad, està ubicada al costat del mateix Hospital,  del qual n’era la capella. Actualment està tancat al públic i no es pot visitar degut a l’estat de degradació de la seva teulada. 







Edificis i espais  d’interès cultural i cases catalogades

En aquest llistat es presenten els espais i edificis catalogats d'interès cultural pel  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Historico-Artístic i nautral de Vilanova i la Geltrú (1986), que s'ubiquen a la zona del Nucli Antic.  En el Pla Especial i Catàleg  es presenten 137 espais catalogats de la vila, dels quals, 29 estan localitzats al Nucli Antic. 

  • Campanar de Sant Antoni Abat
  • Casa Font
  • Casa Cabanyes
  • Casa Nin
  • Casa Freixedes
  • Casa Marquès de Samà
  • Casa Miró i Pascual
  • Casa Sard
  • Casa Torrents i Marqués
  • Casa Antoni Mela
  • Casa del Capellà de l’Hospital
  • Casa Mir
  • Casa Maristany
  • Casa Josep Ferrer i Vidal
  • Plaça de les Casernes
  • Plaça de la FISA
  • Plaça del Cubilot
  • Plaça de Sant Antoni
  • Plaça de les Neus
  • Plaça de Pau Casals
  • Plaça de Cap de Creu
  • Plaça de l’Arxiprest Llorenç Garriga
  • Plaça Llarga
  • Plaça de la Peixateria
  • Plaça del Pou_ Font monumental a l’arquebisbe alemany
  • Plaça de Miró i Solé_ Font d’Elies Miró i Sole
  • Plaça de la Diputació
  • Plaça dels Jardins de l’Apol·lo
  • Portal del Nin
* Actualment s'estan revisant els espais a catalogar de la zona del Nucli Antic. 

AUTOGUIA ITINERARI CULTURAL 

Dintre de les accions culturals que s'han dut a terme amb el PINA, s'han organitzat  itineraris culturals de la zona. En el següent fulletó es presenta la descripció de diferents espais emblemàtics del Nucli Antic:


Podeu aconseguir un exemplar de l'Autoguia a l'OAC -Oficina d'Atenció CIutadana-, l'Oficina de Turisme o a La Botiga de Vilanova. Està en diferents versions: castellà, anglès i francès

ELS CARRERS DE LA VILANOVA VELLA


A més dels itineraris culturals que s'han fet, s'ha publicat nou material relacionat amb la Vilanova Vella, com és aquesta obra "Els antics carrers del nucli antic de Vilanova i la Geltrú" (2009)  d'Alfred Castell i Urgellés, Josep M.Sabater i Navarro, i la col·laboració de Vicenç Carbonell: