dimecres, 13 de juliol del 2011

Agrupació Excursionista Talaia


Entrevista a Joan Raventós Hill, president de l’Agrupació Excursionista Talaia


Joan Raventós és el president de l’Agrupació Excursionista Talaia des de l’any 2008, amb la qual ha estat vinculat des del 1993, formant part també de la seva junta. La seva vinculació amb el món de l’excursionisme li ve de lluny però, ja que també havia format part del Centre Excursionista del Penedès, a Vilafranca, d’on és originari.


Quins varen ser els orígens de la Talaia?

Els orígens cal buscar-los cap als anys 1950 quan un grup d’adolescents funden el “Centro Excursionista Villanovés”. Entre ells l’Antoni Ordovàs, que a dia d’avui encara és un excursionista especialment actiu. Posteriorment, a l’any 1953, es passa a dir “Agrupación Excursionista Atalaya” dins de la Unión Villanovesa “El Coro”. No és fins l’11 de setembre de l’any 1955  que es funda com a entitat independent.

Actualment es troba situada al carrer del Comerç número 4, a l’edifici que l’entitat té en propietat des de l’any 1993 i on estan ubicats des de l’any 1975. L’any passat van  reformar la seva entrada. La Talaia compta amb uns 670 socis dels quals més de 100 incorporats entre el 2009 i 2010.


Organització

Ja des d’un inici l’entitat es divideix en dues branques troncals que són la de Cultura i la d’Esports, amb una vicepresidència per a cadascuna de les dues àrees i d’on pengen les diferents seccions en què s’ha anat estructurant al llarg dels anys. La Junta Directiva té 16 membres i és qui s’ocupa de la gestió de l’entitat. Cada secció té una junta autònoma que organitza les activitats i gestiona el material i els fons de què disposi.

Una de les primeres  seccions va ser la de Cultura creada l’any 1957. Des de llavors el número de seccions ha anat augmentant fins a les 14 que existeixen a dia d’avui: la Secció de Senders, el Grup Espeleològic Talaia (GET), la Secció de Muntanya, el Grup d’Escalada i Alta Muntanya (GEAM) (que  gestiona el mur d’escalada que es troba a l’interior del pavelló municipal de la plaça de les Casernes), la Secció d’Esquí, el Grup de Curses i Raids, la Secció de Cultura, la Comissió de Medi Ambient, els Amics de la Sardana, el Grup de Marxes, la Comissió de Carnaval, la Comissió de l’Arxiu-Biblioteca, el Consell de Redacció de la revista i el Grup de Muntanya en Família, a part de l’Escamot de Manteniment que s’ocupa de les tasques de reparació i millora del local.


Quines són les activitats i serveis que s’ofereixen des de la Talaia

La Talaia duu directament moltes activitats al llarg de l’any, organitzades per cadascuna de les seves diferents seccions. Aquestes activitats es fan arribar als socis mensualment a través de una circular. També es pengen al web de l’entitat i es difonen per altres mitjans.

S’organitzen caminades i marxes, excursions de tots els nivells i dificultat adreçades a tota mena de persones i edats, altres sortides més tècniques, activitats culturals com ara exposicions, conferències, audiovisuals, presentacions de llibres, ballades de sardanes, etc. L’entitat ofereix també als seus socis i al públic en general altres serveis com ara l’arxiu-biblioteca amb un extens catàleg de publicacions de muntanya, fotografies i documents històrics de l'entitat, que actualment, amb l’ajut de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova, s’està digitalitzant. A dia d’avui ja es pot consultar part d’aquesta documentació a través del web de l’entitat www.aetalaia.cat, on es pot trobar, entre d’altres, el primer butlletí de “l’Agrupación Excursionista Atalaya” de l’any 1957. Des de llavors l’entitat ha anat publicant el butlletí periòdicament, actualment transformat en una revista de muntanya a tot color.  El servei digital d’arxiu i biblioteca forma part del Catàleg de Biblioteques Excursionistes que gestiona el Centre Excursionista de Catalunya.

També s’ofereixen altres serveis com la tramitació de la llicència federativa de muntanya des de la pròpia Secretaria, la programació anomenada Divendres Culturals, lloguer de material, formació especialitzada, etc. Tots els socis de l’entitat i federats, a més, tenen descomptes en botigues de muntanya, refugis, albergs, etc.

La Secretaria de l’AE Talaia és oberta al públic cada dia de 19 a 21 hores i està situada a la primera planta de l’edifici del carrer Comerç.  L’arxiu-biblioteca està situat a la segona planta.


Activitats previstes

Tot i que el mes de juliol sol ser un mes tranquil, la Talaia ja té programades una gran varietat d’activitats com són l’ascensió al Mont Valier que es va fer el cap de setmana del 9 i 10; la ballada de sardanes de Sant Cristòfol, el diumenge 10; la pujada de la senyera al campanar de Sant Antoni i la baixada de la flama i encesa del Correfoc, el divendres 29, o la Caminada de Festa Major, el matí del diumenge 31.


Algunes anècdotes

-          Aquest any la Secció de Cultura de l’entitat ha obtingut de l’Institut d’Estudis Penedesencs el reconeixement Pau Casals per la seva trajectòria cultural, però aquest no ha estat l’únic guardó, el Grup Espeleològic Talaia i el Grup d’Escalada i Alta Muntanya també han rebut el premi Pasífae com a reconeixement a la seva trajectòria esportiva. Reconeixements, per tant, a una bona representació de les dues grans branques en què es divideix l’entitat.

-          Els colors de l’entitat són el verd i el vermell, i el seu símbol l’aglà del coscó (garric), típic arbust mediterrani molt present al Garraf.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada