dimecres, 22 de febrer del 2012

Matalasseria Miret


Aquesta setmana anem a la Matalasseria Miret per entrevistar a la Maria Teresa, la senyora tant amable i servicial que ens aten darrere el taulell. El seu vincle amb aquest negoci va començar quan es va casar l’any 70 amb el seu marit, fill de la Matalasseria Miret. La família Miret va venir a Vilanova i la Geltrú l’any 1943 de Sant Cugat de Ses Garrigues, i van obrir la matalasseria del carrer comerç, la qual ha estat regentada per tres generacions. Actualment el negoci el porta el fill, el Jaume Miret, i la Maria Teresa, que ens comenta que amb 64 anys ja està a punt de jubilar-se.
Antany ser matalasser era un ofici artesanal dedicat a l’elaboració dels matalassos amb la llana de les ovelles i al seu manteniment: es picava el matalàs fent-lo voleiar per treure els microbis de la llana. Això implicava que els matalassos perdessin entre un quart i mig quilo. I picar un matalàs era una tasca laboriosa que podia durar mitja hora. Una vegada voleiats, s’obria la tela dels matalassos, es posava llana nova i es cobrien amb un cordillet. Avui dia ja no es piquen els matalassos sinó que hi ha unes màquines especials que els netegen. 

La Maria Teresa ens explica que abans feien ells mateixos els matalassos de manera manual i el que es produïa i venia més era el matalàs de llana amb espuma. De la història del negoci comenta que han  venut matalassos a altres llocs de Catalunya, sobretot a localitats del baix Penedès i part del tarragonès com són Calafell o Cunit. La Matalasseria Miret va ser, i és, una de les matalasseries referents de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb d’altres com el Campaner i Jordi Montesó. Des de l’any 1989, quan va morir el seu marit, ja no fan matalassos i els que venen els compren a proveïdors. Treballen principalment amb la casa Sonpura, fabricant d’equips pel descans i localitzat a Viladecavalls. Un dels aspectes  que els caracteritza com establiment comercial és que són distribuïdors de productes locals.

El material del matalàs és important per dormir bé i ens explica que hi ha una gamma diversa de materials. Des del matalàs de llana que s’utilitzava antigament, als matalassos més comuns que s’utilitzen actualment com el matalàs de molles, el d’espuma, amb viscoelàstica, el matalàs de poliuretà o el de làtex. El tipus de matalàs que va molt bé per l'esquena és el de viscoelàstica i molles, de material tou i que s'adapta molt bé al cos.

A la Matalasseria Miret hi podreu trobar matalassos, somiers i tot tipus de material pel descans: coixins, fundes de matalassos, fundes de coixins, entre d’altres.  Pel que fa el producte estrella, la Maria Teresa ens comenta que els matalassos que més venen són el model Gaudí, matalàs de matrimoni i el matalàs juvenil Play (90x90). Les mesures de matalassos més comuns són: 1,35 x 1,90 i 1,50 x 1,90. Val a dir com a curiositat que abans la mida més venuda era 1,35 x 1,80, degut a que la mitjana d'alçada d'anteriors  generacions era inferior. A més de vendre al detall, es fa la confecció i reparació d’algunes peces de dormir i també venen fibra i espuma per aquelles persones que volen confeccionar-se elles mateixes els coixins. La fibra i espuma que venen és idònia per la restauració de coixins i sofàs antics que requereixen d’un manteniment i productes concrets.


Els horaris de la Matalasseria Miret són de dilluns a dissabte de 10 a 13,30, i per les tardes de 17 a 20,30 hores. Els podeu trobar al C/ Comerç, 6.  Per contactar amb ells truqueu al telf.  93.893.19.80 o via email: matalasseria.miret@gmail.com




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada