El proper dissabte 2 de juliol es reprenen les visites guiades al refugis de sota l’església de Sant Antoni Abat. Tots els dissabtes de juliol i agost s’organitzaran 2 grups per baixar als refugis, el primer a les 10h i el segon a les 11h del matí.
Aquest és el tercer estiu que el Projecte d’Intervenció Integral del Nucli Antic (PINA) organitza aquesta activitat que te l’objectiu donar a conèixer i posar en valor un dels refugis més importants de Vilanova.
Enguany i com a novetat, les visites del 16 de juliol i del 13 d’agost es realitzaran en anglès i francès obrint aquesta activitat al turisme de la ciutat i s’organitzen en col·laboració amb la Regidoria de Promoció Econòmica.
Les places són limitades i cal inscripció prèvia (cada persona no podrà fer més de 4 reserves) . La visita s’inicia a la Plaça de Sant Antoni Abat
Les inscripcions es poden realitzar a partir del dilluns 27 de juny a la Oficina de Turisme (Passeig del Carme, s/n, de dilluns a diumenges, de 10 a 20 h) i també al punt d’atenció turística La Botiga (carrer de Sant Joan 31, els dilluns de 17 a 20.30 h i de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 i de 17 a 20.30 h)
Telèfon de contacte: 93 815 45 17 93 814 18 18
Una mica d’història
A Vilanova, la construcció de refugis va començar el juny de 1937 i el primer bombardeig a la vila es va produir el 18 de gener de 1938. Una nota municipal del 4 de juliol de 1938 informava que s’estaven construint refugis amb capacitat per a unes 10.000 persones:
- Església de Sant Antoni
- Plaça de la Vila
- Plaça del Cap de Creu, vers el carrer de les Tires.
- Hort de l'Hospital
- Carrer de Santa Magdalena.
- Carrer de la Unió
- Carrer del Tigre.
- Carrer de Magdalena Miró
- Rambla Principal (Escola Santa Teresa)
- Carrer de Barcelona, tocant al carrer de Bonaire
- Pati de l’Escola Pia
- Pati de l'Escola Industrial (encara no construïda)
- Fàbrica Marquès
- Fàbrica de la Rambla
- Plaça de Soler i Gustems
Els refugis més importants de la nostra Vila van ser els de sota la plaça de la Vila i el de sota l’església de Sant Antoni Abat.
La distribució de les galeries dels refugis es feia en forma de quadrícula ortogonal per tal de permetre la sortida en el cas d’enfonsament d’una galeria. Les directrius de la Generalitat obligaven la construcció de les galeries a una profunditat de 12 m ., per tal d’evitar l’impacte de les bombes que podien arribar fins a una profunditat de 10 m . Les galeries es reforçaven amb una volta de canó de 2 m . d’ample i una alçaria de 2,10 m . Els refugis procuraven tenir varies entrades per facilitar l’entrada o l’evacuació; l’ample recomanat era de 1,40 m ., per possibilitar el doble pas de gent. La ventilació de les galeries es feia a través de xemeneies de ventilació.
(Textos extrets dels plafons informatius de l'exposció "Fem memòria! quan a Vilanova sonaven les sirenes" 1938-1939, que es va realitzar l'estiu del 2010 )
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada