dimecres, 17 d’agost del 2011

Associació de Dones La Frontissa


Entrevista a la Mari Pau Munuera, presidenta de l'associació de dones La Frontissa

La Frontissa és una entitat apolítica i feminista (per reivindicar les dones que han lluitat al llarg de la història pels seus drets) i que es defineix com a entitat de dones i per la dona.
Actualment té unes 40 sòcies amb perfils molt diversos, cosa que enriqueix encara més l’entitat. 


D'on sorgeix l'associació?
  
L'associació es creà l’any 1999 quan, a arrel de una sèrie de xerrades que organitzava l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú de temes vinculats amb les dones, part de les assistents veuen la necessitat de crear una entitat que doni sortida a les necessitats concretes de les dones.

L’entitat va començar sense tenir un local fix a la zona 21 d’on va sortir el primer projecte: una revista on les dones hi poguessin dir la seva en diferents formats: poemes, recomanacions, escrits.... i on poder denunciar la situació que aquestes patissin.

Veient que la dona, de per sí, tenia unes dificultats especials en tots els àmbits es crea l’activitat de les permanències: on les dones es poden trobar, un cop per setmana, per tal de rebre suport en qüestions de discriminació laboral, social, familiar i per temes de maltractaments.


Quines altres activitats s'estan duent a terme a través de l'associació?

Actualment una de les activitats que, des de l’entitat s’organitza és la de “viu la teva ciutat” especialment dirigida a dones d'origens diversos que es troben que, a les dificultats que poden tenir pel fet de ser dones, s'hi afegeixen les dificultats vinculades amb el fet de venir d'altres països (llengua, cultura...). Això fa que moltes d’elles es trobin amb barreres com la de la llengua i que acabin quedant-se recloses a les seves cases. Amb el projecte de “viu la teva ciutat”, que fa 5-6 anys que l’entitat duu a terme, es pretén, a través de la llengua, poder explicar quin són els seus drets i obligacions i expressar recursos. Aquesta activitat es realitza durant el curs escolar, de 10 a 11 hores amb unes 20-25 alumnes i es duu a terme a l’Orfeó Vilanoví situat al carrer Església, 14.

També compta amb altres actuacions com el projecte Fènix, renaixement de les cendres – resiliència – per ajudar a remuntar a dones que han passat per discriminacions (tant a nivell familiar com laboral...) o la tasca d'acompanyament a les dones.

S'organitzen els actes reivindicatius del dia 8 març (dia de la dona treballadora) i del 25 novembre acte (dia maltractament de les dones), el premi anual “donart”, que premia les arts plàstiques i que aquest any 2011 ha premiat l’autora Lola Roig amb “Somnis de Grafit". També es duu a terme el concurs literari “carta a qui maltracta” per l'alumnat dels centres de secundària on es proposa escriure una carta a un maltractador, descartant tots els contes que tingui un contingut que pugui provocar violència.

I, en aquest moment ja hi ha en ment un projecte de “ecofeminisme”. L’associació té un hort ecològic i vol iniciar activitats relacionades amb el treball de la terra i la seva gestió preferentment de forma cooperativista.

L’entitat es troba ubicada al carrer Sant Pau, 13, despatx 4 i la seva secretaria obre els dimecres de 18 a 19 hores. Tot i així l’entitat disposa d’un telèfon 24 hores per poder atendre les dones en qualsevol moment (646.811.644)


Alguna anècdota?

Es va decidir posar el nom de “La Frontissa” a l'associació ja que, les frontisses estan composades per dues peces que es necessiten una a l'altre perquè les portes es puguin obrir i tancar i que les dues són imprescindibles. En aquest cas les dues peces simbolitzarien el paper de la dona i de l’home. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada