dimarts, 17 de juliol del 2012

Teixits Baig

Aquesta setmana parlem amb la Teresa Pujol, al cap davant d’aquest establiment emblemàtic vilanoví i dels que fan història a la nostra ciutat.  Tot començà l’any 1956, quan en Mariano Baig va decidir obrir aquest negoci al Carrer de l’Aigua, 28. En Mariano compaginava el negoci d’una carboneria amb el dels teixits. Val a dir que en aquella època, degut al context polític de la dictadura franquista, el nom de l’establiment era “Trozos”.  Aquesta botiga de teixits sorgeix en un moment en que es nota el notable creixement econòmic dels anys seixanta i s'incrementa l'éxode rural cap a les grans i mitjanes ciutats del litoral. A més, Catalunya, comunitat autònoma amb tradició industrial, era pionera en la indústria tèxtil. Les botigues de teixits eren un punt de referència directe pel consum al detall, i més en una època en la que no es produïa roba a l'engròs, i la confecció de la pròpia roba era una tendència majoritària per moltes llars familiars. 

Per consultar sobre les curiositats històriques del comerç a vilanova podeu donar un cop d'ull a "Fes-me'n cinc cèntims...La memòria del futur

Des de l'any 1980 fins al 2011 qui ha portat la botiga és la filla d'en Marà Baig, la Concepció. En aquests anys s'uneix la Núria com a dependenta de la botiga. El 2005 Teixits Baig es va traslladar al local actual on es troben ara, al Carrer de l’Aigua núm. 77, un espai més ample que l'anterior. El 2011 la Concepció es jubila pren el relleu la Teresa. Si algun dia necessitem comprar teixit per confeccionar les fundes d'un coixí, o per fer-nos el nostre propi vestit d'estiu, al darrere del taulell ens atendran la Teresa i la Núria, que ens assessoraran sobre quins teixits comprar: la Núria, amb més de vint anys d'experiència en el món dels teixits, i la Teresa, qui s'ha mantingut vinculada al llarg del temps en l'empresa familiar. 


El vincle de la Teresa amb el món dels Teixits Baig és familiar, ja que de jove es va casar amb en Salvador Baig, fill d’en Mariano. La seva trajectòria professional ha estat polifacètica i continuada al llarg del temps. És d’aquestes dones fetes a sí mateixa i que s’ha mantingut vinculada amb el món laboral: de joveneta va començar a treballar en la guarderia Verges de les Neus, on està actualment la policia local del carrer Pare Garí. Va treballar també en una farmàcia durant 11 anys; posteriorment d’administrativa en una cooperativa i en un concessionari de cotxes. Paral·lelament al bagatge professional ha reciclat els seus coneixements i formació a través de varis cursos especialitzats en temes administratius. La Teresa és filla d'una generació testimoni alhora que impulsora, de l'entrada i incorporació de la dona en el món laboral. 



Teixits Baig és una de les úniques botigues que ven teixits a rotllos de Vilanova i la Geltrú. Tenen un estoc ampli i divers de roba de metros. Venen teixit al detall i/o “granel”, ja que si necessiteu un tros petit de tela per fer varis botons, a partir de 10 centímetres podeu aconseguir el teixit que vulgueu. Això facilita molt l’adaptació cap al client/a ja que aquest/a pot comprar una mesura de teixit que s’adapti realment a les seves necessitats per confeccionar complements varis (botons, diademes, agulles...). Pel que fa al sortit de teixits que tenen, cal destacar vàries categories: teixits bàsics i per vestir; teixits d’equipament per la llar; teixits de carnaval; teixits per fer manualitats i teixits varis. Venen roba que fa 2,8 metre d’amplada.



Dels teixits bàsics i de vestir tenen per confeccionar vestits de temporada. Podreu trobar roba de vichy per bates escolars; panys o roba d'hivern per americanes i pantalons; i roba de fantasia o amb estampats; folres, punt, popelín, batista i sarges.  Pel que fa als teixits d'equipament a la llar tenen lunetes o robes de tapisseria , llises o estampades, per forrar fundes de sofà, cobrellits, cortines exteriors, llençols o estovalles. Pel que fa la roba de carnaval en tenen per tot tipus de disfresses, com rasets, llisos o estampats, fantasies, robes brillants, lluentons, tuls, gasa, pèl d'animal, velluts... Del sortit de teixits per manualitats ens podem trobar per fer patchwork (roba, buatua, entretela...) o punt de creu. Els feltres, tipus de tela per fer botons, complements com joies, nines, aplicacions per motius de moda. Hi ha de tot tipus de colors i també amb estampats; roba per fer punt de creu com el panamà, esterilles de diferents mesures i colors. Fa uns anys que amb la difusió del patchkork han ressorgit i s’han posat de moda les manualitats. A arrel d’això sembla que torna a reviure aquesta afició, i la de cusir-se la pròpia roba, sobretot d’estiu.

En la categoria de teixits varis ens podrem trobar per confeccionar banderes, lones, farcells, o imitacions de pell: teixit de l’estelada groga o blava, la bandera basca, la del barça, l'andalusa, de l’arc iris, etc. També tenen cotó roig per fer pancartes. Val a dir que tenen un sortit de teixits ideals per a balls populars com són les sarges,  roba de sac o lones de cotó pels diables. Teixits Baig treballen fàbriques de nivell local, i amb llarga trajectòria històrica en la producció i elaboració de teixits. La Teresa ens comenta que treballen amb proveïdors nacionals que proveeixen a l'engròs. Teixits Baig donen un servei que va més enllà de Vilanova i la Geltrú.  Molts dels seus clients provenen de diferents municipis de la comarca del Garraf, Baix i Alt penedès –Sant Pere de Ribes, Segur de Calafell, Cunit, Cubelles ,Sitges, Vilafranca del Penedès-.


Val a dir que estan immersos en un projecte de botiga online. Així doncs, a partir del mes d’octubre, podrem accedir a comprar online els teixits que s’adaptin més a les nostres necessitats al web www.teixitsbaig.comHi podrem trobar més de 650 referències amb articles diferents. Cada article estarà classificat per categories – bàsics i vestir; equipament per la llar; roba de carnaval; manualitats i varis - i subcategories per cada un d’aquests determinades pel color i tipus.

Per últim, destacarem una curioistat pels/les clients/es. Si t'animes a comprar un teixit determinat per fer una manualitat, podrà ser exposat al racó de "Les manualitats de les clientes”, on la Teresa i la Núria pengen les manualitats fetes per clientes. En l’altre taulell hi podreu observar les manualitats fetes per la Núria i la Teresa amb punt de creu.



Teixits Baig està al C/ Aigua, 77Els horaris són de dilluns a divendres de 9 a 13 hores, i de 17 a 20.30 hores. El dissabte de 9 a 13 hores. Per qualsevol consulta podeu contactar amb Teixits Baig a telèfon 93.814.35.06 o a teixitsbaig@gmail.com; per saber les últimes novetats podeu consultar al Facebook: Teixits Baig







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada