dimecres, 29 de febrer del 2012

Perruqueria Juanjo



Aquesta setmana hem anat a la perruqueria per homes Juanjo. En Juanjo Álvarez és de família de perruquers. Va començar treballant amb el seu pare i l’any 1993 va decidir obrir el seu propi establiment com a perruquer d’homes al carrer de l’Aigua.  El seu pare, en Josep Álvarez, té una perruqueria al carrer Sant Gervasi, i el seu germà regenta la perruqueria Francis, de la rambla de la Pau. En Juanjo ens comenta que la seva vocació per aquest ofici va començar a la infància, quan veia al seu pare cada dia exercint de perruquer.  Desprès de l’EGB va estudiar un curs de perruqueria a l’acadèmia barcelonina Henry Colomer, on adquirí el títol general de perruquer per pentinar tant homes com dones. En Juanjo forma part del Gremi Comarcal Artesà de perruquers del Garraf, associació professional per a la interacció dels perruquers agremiats.

Els serveis que dóna en Juanjo són rentat de cabell, tint, afeitat i tall de cabell, tant amb navalla com tall normal. Ens comenta que la tasca de barberia que també duen a terme alguns perruquers va començar a disminuir a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, degut a l’aparició de les màquines d’afaitar i a successos del moment - la mediatització de la sida i les seves causes, va fer desconfiar a la gent dels serveis personals que implicava treballar amb objectes punxants -. En el seu  moment el gremi de perruquers va decidir comunicar millor les condicions d'higiene amb les que treballaven, recuperant paulatinament més clients. Actualment hi ha una tendència creixent de tornar al barber ja que es valora l’afaitat de barberia degut a la qualitat del servei.

En Juanjo ens explica què el que li agrada més de la seva feina és la tasca creativa i artística que suposa l’ofici de perruquer, i el tracte amb els clients. I es que un pentinat és com cuinar, mai queda igual. Un bon treball amb la imatge personal implica sobretot saber escoltar allò que demana el client. Desprès també hi ha qui demana un canvi d’imatge i dóna absoluta llibertat al perruquer perquè li modeli aquell pentinat que li pugui quedar millor. I és que sovint, un dels factors de l’aparença física de les persones depèn del pentinat que portem. Com anècdota, en Juanjo ens comenta que una vegada li va venir un client que l’únic que va demanar-li va ser “fes el que vulguis, però que li agradi a la meva dona”. Li va realitzar un tall a capa que li va afavorir molt i l’endemà va venir la dona del client felicitant-lo per la feina feta. Juanjo senyala que un dels factors més gratificants d’aquest ofici és la satisfacció i agraïment dels clients. És motiu de motivació i permet estar alerta d’allò que es pot millorar. 

Un dels motius de fidelització del client és crear un ambient de confiança i fer sentir a gust a les persones. "Un client guanyar-lo costa molt, però pérdre'l és fàcil". El treball amb el cabell és molt personal, i no has de fer tant el que t’agrada a tu com a perruquer, sinó el que vol el client. Pel que fa la gamma de productes amb els que treballa en Juanjo, ens comenta que no funciona amb una marca en concret. El que caracteritza les marques amb les que treballa és la qualitat, i adapta els productes segons el tipus de cabell del client. Sí que treballa amb una marca concreta per perfum d’home, la marca Yodeyma.


Una de les característiques sabudes de les perruqueries és que a més d’oferir un servei de canvi d’imatge, són i han estat un lloc de trobada per la tertúlia. En Juanjo explica que a vegades, un perruquer ha de saber escoltar i tenir una mica de psicologia amb els clients. Antigament les persones que anàven a la perruqueria podia arribar a estar-hi fins a 3 o 4 hores, no tant pel temps del servei, sinó perquè esdevenia un lloc de trobada per parlar tant amb el perruquer com amb altres clients.


Podeu trobar la perruqueria d’en Juanjo, al c/ de l’Aigua, 71. Els horaris són de dimarts a dissabte, de 9 a 13 hores, i de 16 a 20 hores. Per contactar amb ell podeu trucar al telf. 93.814.31.65 // 606.578.576, via email: perruqueriajuanjo@hotamil.es; També està al Facebook i al Twitter


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada