dimarts, 29 de maig del 2012

La Estrella

La Estrella és una tipologia de comerç anomenat colmado, botiga de queviures popularment coneguda com a comerç familiar d’ultramarins. Aquestes botigues es solien ubicar a les cantonades i  destacar pels seus grans aparadors, plens de productes alimentaris i frescos. Hi ha varies versions de perquè s'utilitza l'accepció  "colmado" per designar la botiga d'ultramarins. Una de les explicacions és que es solien omplir els apardors de manera abundant de produtes per atraure al públic, i "colmado" en castellà és complet i copiós en referència a l'abundància de productes exposats a l'aparador. 


La Estrella està a la cantonada de la Plaça Llarga, nom que li ve donat per la seva configuració allargada com a carrer. Antigament era conegut com a carrer Ample. A prop s’observa una primitiva muralla (S XIV) que es conserva al costat del portal del Nin, únic vestigi que queda de les restes de les muralles de Vilanova.Tradicionalment en aquest establiment es venia al granel, i menjar envasat en llauna, escabetx, etc. Venien la llet de la Masia d’en Barreres, i la gent venia amb un pot i posaven els litres de llet que volien. Aquest establiment porta en actiu des dels anys seixanta. El nom de La Estrella el mantenen d’un negoci anterior que estava ubicat en el mateix local.  És un negoci familiar que va obrir l'Encarna amb la seva mare, i al cap d’uns anys es va incorporar la seva germana, la Bienve. Ens explica que va decidir obrir aquest colmado amb el suport familiar degut a que des de ben joveneta tenia una discapacitat al braç. Quan va començar a buscar feina trobava dificultats en que li donessin algun treball ja que en dècades anteriors es posaven més barreres a l’accés laboral quan es tenia algun tipus de discapacitat física. L'Encarna, a més de regentar aquest colmado, és veïna del Nucli Antic. Va néixer i passar la seva infància al carrer del Palmerar Baix, on de petita jugava al carrer. 

Amb la incorporació massiva de grans cadenes alimentàries, les botigues de queviures tenen forts competidors com són els supermercats i grans superfícies que venen en  majoria de casos a preus més competitius. Si bé considera que amb això no poden competir senyala que com a diferència ofereixen productes frescos i de temporada, i com a element de qualitat donen la confiança al client i un tracte més humà i personalitzat. 

Tenen una mica de tot: des de productes de temporada a alguns d’importació.  Ara venen més fruita i verdura. La fruita que distribueixen és de Claramunt i la verdura és de collita pròpia de l’hort de l’Encarna, sense additius ni químics. La fruita de temporada que ens podem trobar ara són les cireres, albercocs i prunes. I el producte estrella que venen més són els tomàquets durant l’estiu. A més de la fruita i verdura tenen tot tipus de queviures amb marques de qualitat: Cacaolat, Nocilla, Calvo, Solís, entre d’altres. Treballen força amb marques de caràcter local. L'Encarna ens comenta que els hi ve molta gent del barri a comprar, i cada vegada ve gent més jove a compra’ls-hi al colmado, sobretot verdura i fruita. 













La Estrella està al C/Sant Pere, 2
Els horaris de són de dilluns a dissabte de 8 a 13,30 i de 17 a 20,30 hores. Per contactar amb ells, el telèfon és 93.893.84.58.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada