dijous, 31 de març del 2011

Entrevista al president de l'Associació de veïns Les Casernes


L’entorn de l’hospital i de la plaça de les casernes configuren la part nord de la vilanova vella. En aquesta zona hi ha ubicada la plaça de les casernes, en la qual encara es presenten vestigis de la història vilanovina d’antany. Efectivament, el pavelló municipal que hi ha avui dia a la plaça de les casernes fou en el seu moment una caserna militar, i la mateixa plaça que l’envolta també fou un espai en el que temporalment hi va haver un escorxador, i inclòs una plaça de toros.  Per saber més d’aquesta zona de la Vilanova Vella, i de l’associació que hi organitza i promou activitats, entrevistem a Octavi Lorente, president de l’Associació de veïns de les Casernes i un dels membres fundadors de l'entitat. Veí que no només dirigeix les seves energies en organitzar activitats de l'associació, sinó que també volca la seva creativitat en l'afició al dibuix i relats de contes a les activitats que fan com associació.

    Octavi Lorente al costat de l'escultura de la plaça de les Casernes
Què ens pot dir dels orígens 
de les Casernes ?

L’edifici militar de les casernes tingué activitat des del segle XIX fins els anys quaranta. Durant el franquisme va estar un temps abandonat, i posteriorment s’hi alçà el pavelló municipal d’esports, que fou anomenat, Coliseo Deportivo. A títol individual m’he documentat sobre les casernes a través de preguntar a veïns i a grans trets, puc dir que la caserna militar acollia a vilanovins d’antany que feien el servei militar obligatòriament durant els matins, i per les tardes feien de pagesos.

Com definiria la zona de les Casernes ?

Històricament és un espai en el qual han transcorregut moltes activitats al llarg del temps. A part de la caserna militar, també s’hi acollí en el mateix edifici una presó nacional. Com espai públic, la plaça de les Casernes ha acollit esdeveniments de gran relleu de la vila, com poden ser en el seu moment marxes militars, festes locals, i un escorxador. Pel que fa la gent que hi viu, et podria dir que és un barri de gent treballadora, en la que s’hi ha instaurat els comerços de tota la vida.

Quins són els orígens de l’associació de veïns de les Casernes ?

Aquesta entitat no aglutina solsament als veïns de la plaça de les casernes, sinó també als veïns de la part antiga de les casernes, configurada pel carrer de les casernes, Duc de la victòria i els dos Ravals; i la part nova, on es troba la Masia d’en Frederic, Olesa de Bonesvalls, l’Escorxador, i la plaça de la Moxiganga. Els fundadors de l’associació érem veïns de tota la vida que fins llavors depenien molt d'altres entitats alhora d'organitzar esdeveniments. Amb tot això el 16 de juliol del 2001 vam constituir la primera assemblea de l’associació, amb l’objectiu de que els propis veïns organitzéssim activitats a la zona.  Precisament aquest any celebrarem els 10 anys de vida que tenim com a  entitat.  

Quines activitats dueu a terme com associació de veïns ?


Pel que fa a les activitats que fem, hi ha resposta i participació durant tot l’any. Organitzem activitats en les que hi pot participar tothom, però especialment en fem per al públic infantil, com són concursos de punts de llibre o de dibuixos. A més, publiquem una revista anual en la que publiquem contes i informem de les activitats que fem. 

Quina perspectiva de futur té l’associació de veïns de les Casernes ?

Pel que fa als membres de l’associació, hi ha poc relleu jove, donat que és una zona on la majoria de gent que hi resideix és gran. Moltes de les activitats que fem precisament són adreçades a aquest públic, com són activitats per gent gran, o activitats infantils, en les que també hi col·laboren els avis dels nets que hi participen. Pel que fa les activitats, les fem majoritàriament a la plaça de les casernes. Com a entitat ens hen trobat sense un espai físic fins fa poc.  Actualment estem al centre cívic de la Geltrú, que no obstant, queda una mica lluny dels veïns de la zona.

Algunes anècdotes:

-      De la plaça de les Casernes: ens explica que els gats Nico, Tico i Tuka es van construir durant la remodelació de la plaça per l’ús lúdic de nens amb discapacitat física.
-      Un passeig pels voltants: en l’arc de les voltes d’algunes cases antigues hi ha grafies que representen les inicials del rang dels oficials que hi habitaven.
-        El logotip de l’AA.VV. de les Casernes: hi ha una C de casernes en la que hi sobresurt una sanefa que representa la porta  d'acer de la plaça. Aquesta escultura amb forma de corall fou construïda per l’artista basc Juanjo Novella, i representa històricament la entrada a la ciutat.


Per saber més de l’associació de veïns de les Casernes i les activitats que tenen programades durant l’any, aquesta ha estrenat web, juntament amb d’altres entitats que estan participant en la creació del portal d’entitats de Vilanova i la Geltrú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada