dimecres, 21 de setembre del 2011

Ferret


Aquesta setmana reprenem les entrevistes per donar a conèixer els comerços del nucli antic  i hem anat a visitar el Ferret, un comerç fundant l’any 1880 i ubicat al carrer del Comerç 13, a la cantonada amb la popular plaça de la Gallina, avui carrer de Sant Pere.


Aquest comerç centenari està regentat des de l’any 1975 per Francesc Ferret, un vilanoví que va deixar els seus estudis de biologia als 22 anys per seguir la tradició comercial que havien iniciat el seu avi Cristòfol i el seu pare Jordi.

Durant dècades, el Ferret junt amb el Gabardós van ser els principals distribuïdors de productes d’adrogueria i alimentació a tota la comarca. Entre el 1940 i el 1949, malgrat les dificultats que es vivien al país després de la Guerra Civil, es va registrar l'època més brillant del negoci i Cristòfol Ferret va esdevenir un home destacat en l’ambient ciutadà de l’època per la seva dedicació a les necessitats de la vila. 

Establiment Ferret el dia que es van casar els reis de Bèlgica. 1960
En Francesc ens recorda anècdotes curioses del Ferret com per exemple que va ser el segon establiment de Vilanova i la Geltrú amb llum elèctrica o que abans el repartiment de productes a granel es feia en carro i anaven fins tot a Tarragona tot i trigar 3 o 4 dies en tornar. Cal destacar també que el Ferret era un punt neuràlgic de la vida social del barri i per exemple s’hi havia arribat a concentrar molts veïns per veure per televisió esdeveniments de l’epoca com el casament dels reis de Bèlgica.  

Posteriorment amb la proliferació dels majoristes especialitzats en els productes d’adrogueria en Francesc va donar una nova orientació al comerç i actualment és una botiga multipreu on hi podem trobar objectes de regal, papereria o neteja. Si més no el Ferret segueix mantenint la proximitat d’un comerç de barri i això li ha estat  reconegut en diverses ocasions. L’any 2000, en motiu dels 150 anys del Diari de Vilanova, va rebre el Reconeixent pels mèrits a la feina que des de l’any 1880 ha portat a terme en el camp del comerç i el servei a la societat i al 2002 la Generalitat li va atorgar el Premi a la Tradició Comercial.



1 comentari:

  1. Vilanova és una ciutat que em porta molts records, hi vaig viure desde l'any 1934 fins el 1941, al carrer de Sant Gregori, en una tintoreria. Vaig anar al col·legi de la Puríssima, i despres amb les senyoretes Rossell. vaig fer la Primera Comunió a l'esglèsia de la residéncia d'avis, don la Parróquia estaba derruida.

    ResponElimina