dilluns, 21 de maig del 2012

Autotaller FM


Aquest taller mecànic del Nucli Antic porta en actiu des de l’any 1989. Parlem amb en Francesc Martínez, el propietari d'aquest taller que dóna nom a les sigles de l'establiment: "Autotaller FM”. Pels amics i coneguts és en Paco, i ens comenta que li solen fer la broma d’associar el nom del taller "FM" amb la freqüència modulada. Li avalen més de 40 anys d’experiència en el món mecànic ja que porta en aquest ofici des dels 15 anys i des de llavors no ha parat. Va començar a treballar com a mecànic de la Cotesua SA, filial de la SEAT a Vilanova i la Geltrú, inactiva des de fa uns anys.  A l’any 1984 va decidir obrir el seu propi taller mecànic al carrer dels estudis. Al cap de cinc anys, en el mateix carrer va trobar un local més adequat a les necessitats del negoci i es traslladà al número 22-24.  Ens comenta que en la dècada dels vuitanta es requeria experiència d’oficial en mecànica, independentment del grau, i avui dia, com a requisit imprescindible s’ha de tenir formació en mecànica per treballar en un taller. 

En Paco ens parla una mica de l’ofici de mecànic. S'entén per ofici de mecànic aquella persona que munta i repara màquines. També els equipaments complementaris de motocicletes, automòbils de turisme, furgonetes, camions i altres vehicles motor. (XTEC: "Jo vull ser"). Es sol associar aquest ofici com d'altres com la fusteria o lampisteria amb l'habilitat de ser "manetes". En Paco ens comenta que més que ser manetes, ha arribat a ser-ho amb la pràctica i la perseverança del treball. Amb l’ofici de mecànic “t’has de saber embrutar les mans”, i es que aquesta és la principal eina de treball d’aquest ofici. Com a curiositat ens diu que els mètodes de neteja de les mans en el mecànic han variat amb el temps: abans s’utilitzava un sabó de la marca gió i serrin   perquè sortís la grassa. Ara es sol utilitzar el sabó antisèptic.  

El que li agrada més del seu ofici com a mecànic és el tracte amb els clients i la feina que suposa. És mecànic vocacional i constantment es recicla en les últimes novetats en reparacions mecàniques. L’Autotaller FM forma part del GremiProvincial de Tallers de reparació d’automòbils de Barcelona. Aquest gremi té una historia que es remunta a l'any 1944 i agrupa a prop de 4.000 empreses. Ens comenta que a través d’aquest gremi rep informació legal i les últimes novetats en temes de reforma electrònica i mecànica de vehicles motor. A l'Autotaller FM treballen amb proveïdors com els majoristes AdBosch i Serca.


Els aparells i maquinaria comú amb la qual treballen és l’elevador bàsic, la màquina de diagnosi, el compressor d’aire comprimit, la màquina per muntar pneumàtics i la màquina d’anàlisis: per saber si el cotxe contamina i per esbrinar averies vàries. A més de reparacions mecàniques també fan reparacions elèctriques. El dia a dia, quan li venen persones amb problemes de reparacions, el primer que fan es un breu anàlisis del que li passa el cotxe, miren l’historial i fan un full de treball sobre les averies del cotxe, en el que detecten si l’averia és lleu o és problemàtica. Pel que fa les averies elèctriques ens comenta que s’han sofisticat els aparells de diagnosi d’aquestes. En Paco treballa amb un dels productes de diagnosis de la marca Texa, instrument que fa una diagnosi multimèdia durant tots els cicles de vida del vehicle. Ens comenta que amb els anys aquests productes es van especialitzant i oferint més serveis avançats i actualitzats. Quan un vehicle motor té una averia electrònica, aquest instrument fa una lectura dels sensors motors i una diagnosi immediata dels errors que té. 

La reparació més comú que tracten a l'Autotaller FM és el manteniment dels vehicles motor. En relació això ens comenta que al llarg dels últims anys s’han modificat alguns hàbits de consum dels/les conductors/es en relació als vehicles. Abans quan un vehicle motor presentava una averia greu el client optava per comprar una vehicle nou. Actualment les tendències de consum s'inclinen més en el manteniment dels vehicles que en la compra de nous. 


L’Autotaller FM està al C/ Estudis,22-24. L’horari d’obertura és de dilluns a divendres de 9 a 13 hores, i de 15.30 a 20 hores. El telèfon de contacte és 93.893.97.11 o per email a autotaller-fm@hotmail.com



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada